in

Yol testi:Peugeot 508 vs Volkswagen Arteon

Lüks aile otomobilleri, SUV’lara kaptırdıkları tahtı geri almaya çalışıyorlar. Peki bu yükselme arzusu içerisinde Peugeot 508, Volkswagen Arteon’u benzinli kategorisinde alt edebilecek mi?

Yazı: Sean Carson Fotoğraflar: Otis Clay

Testçinin notları

“Her iki aracın kaputunun altında turbo beslemeli benzinli motor olsa da Volkswagen 2.0 litrelik silindir hacmine sahipken Peugeot aynı işi 1.6 litre ile görebiliyor. Motor gücünde 10 HP’den daha az fark var ve üstelik 508 daha hafif bir otomobil.”

Sean Carson, Şef Eleştirmen

Peugeot 508 vs Volkswagen Arteon

Çok da eski sayılmayacak dönemlerde büyük aile araçları, tamamen kişisel tercihlere göre seçilirlerdi; başlıca amaç ile aileyi konforlu ve erişilebilir bir fiyata taşıyabilmek. Bunlardan bir kısmı yakışıklı ve stil sahibiydi. Ne yazık ki SUV’ların yükselme dönemiyle birlikte işleri bir hayli zora girdi. Ancak artık karşı atağa geçen bir grup şık aile aracı var. Mücadeleye en yeni katılanlardan olan Peugeot 508 Fastback, Premium rakiplerinden biri olan Volkswagen Arteon’a kafa tutuyor. İki model de sıradan aile sedanlarına nazaran daha Premium alternatif olma özelliğindeler. Her ne kadar bu iki otomobil yeni sahiplerinin stil ve estetik duyularına hitap etmek üzere tasarlanmış olsalar da, aile ve iş hayatı keşmekeşinde yeterli hacim ve kullanışlılık sunmada geride kalmamaları gerekiyor.

Daha önceki sayılarımızda orta seviyede donanmış dizel 508’i test ettiğimizde, fiyatının biraz yüksek kalması nedeniyle rakiplerinin gerisine düşmüştü. Bundan hareketle, piyasada rağbet gören Volkswagen Arteon’un benzinli otomatik kombinasyonunun karşısına uygun bir Peugeot getirip, nasıl bir sonuca ulaşılabileceğini görmek istedik. İki otomobilin sportif görünüşe sahip olmalarını sağlayan GT-Line ve R-Line tasarım seviyesinde test ediyoruz. Elbette bu sportif duruşu, benzinli motorun sağlayacağı performansla sürüş keyfinde de sağlamasını bekliyoruz.

Volkswagen Arteon 2.0 TSI 190PS DSG R-Line

Fiyat: £34,590

Test edilen model: Peugeot 508 Fastback 1.6 PureTech 180 EAT8 GT Line

Fiyat: £31,239 Motor: 1.6 litre, 4 silindir,  179 HP

Daha ilk bakışta yeni 508’in keskin hatları ve üst seviye kalitede iç mekanı kendini belli ediyor. Ama bunlar bu bölümde galip gelmek için yeterli mi? Testimizde £31,239 fiyata sahip 179 HP PureTech benzinli motor ve otomatik şanzımanla donatılmış GT Line versiyonunu kullandık.

Tasarım & Mühendislik

Skor: 3,9

Cesur radyatör ızgarası ve göze çarpan far ve stop grubuyla 508’ın, kendi sınıfında en dikkat çekici modellerden biri olmayı başardığını söylemeliyiz. Elbette SUV kardeşleri 3008 ve 5008 ile aynı tasarım dilini sürdürüyor olmasının da katkısını unutmamak lazım. Ve söylemek gerekir ki bu sınıfta onun gerçek anlamda tek rakibi Volkswagen Arteon. Önde MacPherson ve arkada da çok kollu süspansiyon sistemi kullanmasıyla rakibi ile aynı seviyeye yükselirken aynı onun gibi arzu edilirse adaptif süspansiyonla da satın alınabiliyor. Testimize konuk olan PureTech 190 versiyonunda süspansiyon standart olarak pasifti ama £820 ilave ücret vererek sahip olunabiliyor.

Benzer tasarım eklentileri getiren R-Line paketli Arteon’un £34,590’lık fiyatına bakıldığında, 508’in GT Line fiyatı olan £31,239’un nispeten uygun olduğunu söyleyebiliriz. Ve tam bu noktada fiyat-fayda kıyaslaması yaptığımızda rakibinin bir hayli önüne geçiriyor, zira GT Line oldukça cömert aksesuar ve özellikler sunan bir paket.Uydu navigasyona ilave olarak Apple CarPlay, Android Auto, klima ve hız sabitleyici, 12,3 inçlik dijital kumanda paneli, ön ve arka park sensörleri ile otonom frenleme fiyata dahil. Bunlara kablosuz telefon şarjı, LED aydınlatmalar, anahtarsız giriş ve geri görüş kamerasını da eklemek lazım ki son iki özellik için VW Arteon’da ekstra ödeme yapmanız gerekiyor.

İç mekana geçildiğinde malzeme kalitesinin VW Arteon seviyesinde olmadığını görebiliyorsunuz, çünkü bazı yerlerde kullanılan parlak özellikli plastik parçalar hem parmak izi bırakıyor hem de ucuz bir görüntü veriyorlar. Ancak bu minik kusurlar, kapı ve konsolda kullanılan yüksek kalitedeki döşemelerle telafi ediliyor. 508’in orta konsoldaki 10 inçlik dokunmatik ekranının etrafına yayılan kabini de genel anlamda çekici bir tasarıma sahip diyebiliriz.

Sürüş

Skor: 3,9

İç mekanda isteneni veremeyen bir nokta ne yazık ki sürüş pozisyonu. Dijital gösterge panelinin önündeki biraz küçük kaçan direksiyon, çok alçağa konumlandırılmış ve böylesi büyük bir otomobil için biraz eğreti duruyor. I-Cockpit kurgusu, koltukları yükseğe yerleştirilmiş 3008 gibi modellerde her ne kadar efektif olsa da, bu modelde neredeyse her türden sürücü tipi için hayal kırıklığı yaratıyor. Küçük direksiyon simidi ve hızlı tepkisi aracı çevik hissettiriyor ve verilen komutları yeterince hızlı yerine getirebiliyorken yine de VW ile kıyaslandığında direksiyon hareketlerine yeterince net cevap verdiği ve aynı kolaylıkla yolda ilerlenebildiği söylenemez.

508 neredeyse her türden zemin koşullarıyla rahatlıkla baş edebiliyor. Konfor moduna alındığında, adaptif süspansiyonlu Arteon kadar rahat bir yolculuk imkanı veriyor. Büyük çukurlardan geçilirken Peugeot, dengesini VW’a kıyasla biraz daha fazla kaybedebiliyorken otoyol sürüşlerinde asfalttaki bozukluklar ve tümseklerden geçişte konfor anlamında onun gerisinde kalmıyor.İyi izolasyon sayesinde 1.6 litrelik motoru kabinden güzel ayrılmış ve sesi ancak yüksek devirlerde duyulmaya başlanıyor. Motor sesinin üst devirlerde daha fazla duyulmasına sebep olan 5.500 d/d’de üretilen 179 HP’lik maksimum güç, Arteon’da (187 HP) 2.0 litrelik motorun da etkisiyle 4.180 d/d’de üretildiğinden, Alman’ın nispeten daha sessiz olduğu söylenebilir.

Performans testimizin 0-100 km/s hızlanmasında 508 modeli Arteon’dan sadece 0,9 saniye daha yavaş kaldı. VW’da kalkış kontrol sistemi olduğundan gücünü yola daha dengeli ve verimli aktarırken DSG şanzıman da 508’in otomatiğine göre daha seri geçişler gerçekleştiriyor. Güç ve tork değerleri rakibinden daha düşük olduğu için ara hızlanmada da rakibinin gerisinde kalan Peugeot, yine de genel performans anlamında rakibine kafa tutabiliyor. Fransız modelin şanzımanı, ardıl vites değişimlerinde daha yumuşak geçişlere sahip ve çoğu kez VW’den daha iyi. Böylece aracın hareketleri de daha sakin ve haliyle sürüşü de daha konforlu oluyor.

Kullanışlılık

Skor: 3,8

Her iki aracın da bagajları tasarım olarak sedana benzese de aslında birer hatchbackler. İlk bakışta bagajları hacim olarak birbirine eş görünse de, teknik özellikler tablosuna bakıldığında 508’in 487 litrelik bagaj hacminin Arteon’un 563 litrelik bagajından daha küçük olduğu ortaya çıkıyor. Diğer taraftan geniş yükleme ağızı sayesinde her iki aracın bagajına eşya koymak oldukça kolay. Peugeot aynı zamanda arka koltuklardaki kısmen daha az bacak ve baş mesafesiyle de VW’in gerisinde kalıyor. Her ne kadar iki aracın arka koltuk alanları yetişkinlerin rahatça seyahat edebilecekleri hacimde olsa da, coupe tarzı tasan tasarımından dolayı arka camları nispeten küçük kalarak içeriye yeterli ışık girmesini engelliyor.

Sahiplik

Skor: 3,9

Otonom acil durum freni, şerit takip ve takip mesafesi koruma sistemi gibi standart sunulan güvenlik donanımlarıyla 508 önemli puanlar kazanıyor. Test aracında bunlara ilave olarak kör nokta uyarısı, sürücü dikkati takibi, otomatik yükseklik ayarlı far merceği ve trafik işareti takip sistemi gibi özellikleri barındıran Safety Plus paketi de bulunuyordu. 508 henüz EuroNCAP testine girmemiş olsa da, buradan yüksek skorla ayrılacağına eminiz. Diğer bir konuysa, 2018 yılında yaptığımız müşteri memnuniyeti anketimiz Driver Power 2018’de oldukça kötü bir sonuç alarak 26 üretici içerisinden 17’nci oldu. Bayi anketindeyse 28 içerisinden de 17’nci oldu.

Kullanım maliyetleri

Skor: 4,0

508’e sahip olmak Arteon’dan daha ucuz ve üstelik karbon salımı da 125 g/km ile daha düşük. Vergi kısmına bakıldığında Peugeot’nun yüzde 26’lık dilime girdiğini görüyoruz. Bu tarz büyük sedan aile otomobili genelde şirket aracı olarak değerlendirildiğinden bu dilime girmek önemli. Peugeot için yıllık işletim ve vergi maliyeti £3,226 olurken ilk satın alma maliyeti daha fazla olan VW’de bu rakam £3,845’lere dayanıyor. 3 yıllık kullanımın sonunda ikinci el değerine de baktığımızda Arteon’un bir kez daha öne geçtiğini görsek de, otomobilin ilk satın alma fiyatının yüksek oluşu, bu avantajını ortadan kaldırıyor. 3 yıllık kullanım sonunda aracı satmaya kalktığınızda VW’de £17,714 zarar yazarken Peugeot’da bu değer £17,347.

Testçinin notları:

“508’in LED far ve stopları, aracın kilidini her açışınızı bir şova dönüştürüyor. Bu durum elbette dışarıdan bakanlara otomobilin içerisinde barındırdığı teknolojilerle ilgili ipucu veriyor olsa da herkes bu ışık dansını sevmeyebilir.”

Sam Naylor, Kıdemli Eleştirmen

Hangi donanım seviyesi size uygun?

508’i 1,6 litre PureTech 180 motoruyla seçmeniz durumunda hem otomatik şanzımana razı olmalısınız hem de sadece Allure ve GT Line versiyonlarından birini seçebilirsiniz. £3,000’lik bir peşinatla yılda 16.000 km ve 36 ay vade seçiminde Allure’nin size aylık ödemesi £498’e geliyor. Bu seçenekte otonom frenleme, Apple CarPlay ve Android Auto’nun yanı sıra navigasyonu da içeren 10 inçlik dokunmatik ekran,  dijital gösterge paneli, otomatik klima ve geri görüş kamerasına da sahip park sensörleri de bulunuyor.

GT Line ise otomobile ekstra sportif eklentiler, 18 inçlik jantlar, farklı iç mekan süslemeleri, LED farlar ve kablosuz telefon şarjı getiriyor. Yukarıda belirtilen koşullarda satın alma yaptığınızda otomobilin aylık ödemeleri £528’e çıkıyor. Biz Allure’yi tercih ediyoruz zira GT Line’a vereceğiniz ekstra para karşılığında donanım anlamında kayda değer bir ekstraya sahip olunmuyor.

Seçimimiz: 508 1.6 PureTech 180 EAT8 Allure

Peugeot seri, sakin ve konforlu olsa da 1,6 litrelik motoru, 2,0 litrelik VW motoruna göre daha üst devirlere çıkartılmayı gerektiriyor. İç mekandaki malzeme kalitesine bakıldığında Arteon’u izlediği söylenebilir. Ancak 508’in i-Cockpit yerleşimi diğer Peugeot’lar kadar başarılı değil. Fastback tasarım özgün ve klas duruyor. GT Line paketi 18 inçlik jantlar sunuyor 508’in otomatik şanzımanında geçişler çok yumuşak olduğundan yüksek hızlı otoyol seyirleri çok konforlu oluyor

Test edilen model: Volkswagen Arteon 2.0 TSI 190 DSG R-Line

Fiyat: £34,590 Motor: 2.0 litre, 4 silindir, 187 HP

Daha önce gerçekleştirdiğimiz testlerde VW Arteon, Audi A5 Sportback ve BMW 4 Serisi gibi rakiplere karşı kazanmayı başarmıştı. Bu karşılaştırmalarda fiyat-fayda noktasında öne çıkmıştı. R-Line versiyonuyla sahip olduğu £34,590’lık fiyat etiketi, onu bu karşılaştırmadaki rakibine göre daha pahalı yapıyor. 508’e nazaran verilecek olan ekstra paraya değiyor mu?

Tasarım & Mühendislik

Skor: 3,9

Tıpkı 508’in Peugeot ürün gamında yer alan pek çok modelle aynı platformu paylaşması gibi Arteon da, Golf gibi birçok VW modelinin de faydalandığı çok yönlü MQB platformundan yararlanıyor. Aynı 508’de olduğu gibi Arteon da önde MacPherson ve arkada çok kollu süspansiyonla geliyor. Test aracımızda, opsiyonel olarak satın alınabilen (£820) adaptif süspansiyonlar mevcut. Böylece direksiyon üzerinden, yol ve sürüş koşullarına bağlı olarak konforlu veya sert sportif sürüş modları arasından birini seçebiliyorsunuz. Kaputun altında 187 HP güç ve 320 Nm tork üreten 2,0 litrelik 4 silindirli turbo beslemeli benzinli motor, çift kavramalı 7 kademeli otomatik şanzımana bağlanmış. Yani bir yandan biraz ekstra para verdiğinizde karşılığında ekstra 8 beygir güç ve 70 Nm tork da alıyorsunuz. Ancak dikkat çekmekte fayda var ki Arteon aynı zamanda 1,601 kg ile 508’den daha ağır. Fransız rakibi kantarda 1,420 kg geliyor.

508’in GT Line versiyonuna karşılık gelen R-Line donanımında standart olarak park sensörleri, navigasyon sistemi, adaptif hız sabitleyici, otomatik klima, ısıtmalı deri koltuklar ve LED farlar bulunuyor. Teknoloji tarafına bakıldığında bluetooth, akıllı telefon bağlanabilirliği, DAB radyo ve 12,3 inçlik dijital gösterge paneli yer alıyor. İç mekanda ön panelin üstü ve kapıların cama yakın bölgeleri yumuşak malzemelerle döşenmişken diğer kısımlarda kullanılan sert plastikler, günlük kullanımda pek dokunmayacağınız yerlere dağıtılmışlar. Bu detaylara ve de olağanüstü eğlence sistemine bakıldığında VW, 508’e göre biraz daha üst segmente oynayan bir model olduğunu gösteriyor olsa da tasarım açısından ondan daha sıkıcı olduğu da kesin. Biraz yukarıda oturulmasına rağmen sürüş pozisyonu 508’den çok daha iyi.

Sürüş

Skor: 4,1

Her ne kadar yolla temas hissini tam veremese de, daha büyük direksiyon simidi ve daha net tepkiler sayesinde Arteon, rakibinden daha doğal bir sürüş hissi verdiği ve daha keyifli olduğu söylenebilir. VW’in tutunması gayet iyi ve motorunun sesi Peugeot’ya göre daha hoş. Özellikle üst devirlere çıkıldığında varlığını hissettiriyor. Normal kullanımdaysa gayet sessiz. VW, pist testlerimizde de daha iyi sonuçlar elde etti. 0-100 km/s hızlanmasında neredeyse 1 saniye daha hızlı olan Arteon, 50-115 km/s ara hızlanmasını sadece 6,6 saniyede tamamladı. Bunun şanzıman farkından olduğu belli zira 508’in otomatik şanzımanı yeterince hızlı vites değiştiremediği için aynı hızlanma için 7,9 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Ancak Peugeot’nun şanzımanı düşük hızlarda daha yumuşak vites değiştirdiğinden daha konforlu. Arteon şanzımanı bazen gereksiz vites değişiklikleriyle sarsıntılara neden olabiliyor.

Manuel kullanıma geçildiğinde DSG çok daha iyi performans gösteriyor. Hızlı vites değişimleri sayesinde motorun ekstra gücü de her kademede daha verimli kullanılıyor. Arteon, üçüncü viteste 50-115 km/s hızlanmasını rakibinden 1 saniye daha hızlı, 3,5 saniyede gerçekleştirirken 80-115 km/s hızlanmasını da yedinci viteste rakibinden 1,4 saniye daha hızlı olarak 12,2 saniyede tamamlıyor. Adaptif süspansiyonlar da ayrıca övgü hak ediyor zira konfor moduna alındığında en kötü zeminler bile yumuşak bir şekilde geride bırakılıyor. Büyük çaplı çukurlar onun da dengesini bozabiliyor elbette ama genel anlamda değerlendirildiğinde 508’den büyük ölçüde daha iyi yol konforu sağlayabiliyor. Normal veya Sport moduna alındığında aracın sürüş karakterinde kayda değer bir değişiklik olmasa da süspansiyonun sertleşmesine bağlı olarak yolculuk konforundan önemli seviyede feragat edilmiş oluyor. Induvidual modu tercih edildiğinde size sayısız parametrede değişiklik yapma imkanı sunuluyor. Hatta bunlardan biri motoru en sportif karaktere büründürürken süspansiyonu en yumuşak ayara getirmeniz bile mümkün.

Kullanışlılık

Skor: 3,9

Arka koltuklar kullanımdayken VW’in bagajı daha büyük ve aynı durum arka koltuklar yatırıldığında da geçerli. 1,557 litreye çıkan toplam bagaj hacmi, rakibinden sadece 20 litre daha fazla. Arteon’da elektrikli açılan bagaj hacmini tercih etmek £900 tutuyor ve bu rakam 508’de sadece yarısı seviyesinde. Ama iki otomobilde de bagajı açmak çok da zahmetli olmadığından, böyle bir ekstraya çoğu kişi para vermeyecektir. VW’in iç mekanı hem önde hem de arkada Peugeot’ya göre daha geniş. Ayrıca nispeten daha küçük orta konsol sayesinde kabin daha ferah hissettiriyor. Arteon’un bagajında tam boy stepne standart olarak yer alırken Peugeot ile lastiğiniz patladığında en fazla 50 km/s hızla gidebileceğiniz ve bagajda daha az yer kaplayan bir stepneniz bulunuyor.

Sahiplik

Skor: 3,9

Dergimiz tarafından gerçekleştirilen Driver Power 2018 anketinde 26 marka arasından beşinci olan VW, Peugeot’nun 17’nciliğine kıyasla epey iyi seviyede. Ayrıca Arteon, EuroNCAP tarafından yapılan çarpışma testinden de 5 yıldız almayı başardı. Standart güvenlik ekipmanları arasında çarpışma uyarılı otonom fren sistemi, şerit takip sistemi, adaptif hız sabitleyici ve 7 havayastığı bulunuyor. Ancak 508’de standart yer alan kör nokta uyarı sistemi, £510 ekstra ücret istenen bir pakete dahil.

Kullanım maliyetleri

Skor: 3,5

Test süresince tüketim değerlerine bakıldığında Arteon ve 508 birbirlerine yakın değerlere ulaştılar. VW 100 km’de 7,2 litre tüketirken 508 de 7,5 litreye gereksinim duydu. 12,000 mil üzerinden bir hesap yapıldığında VW’de yıllık yakıt tüketimi £1,809 ve 508’de £1,886’lık rakama tekabül ediyor. Her ne kadar yıllık yakıt tüketimine bakıldığında benzer rakamları ödüyor görünseniz de, Arteon’un daha yüksek olan liste fiyatı, toplam ödemelerinizde ve şirket aracı vergilerinde daha fazla aylık ödeme yapacağınız anlamına geliyor. Özetle bu noktada Fransız otomobil daha iyi bir seçenek.

Testçinin notu

“Arteon test aracımız bir sürü opsiyonel donanımla doluydu ve aracın fiyatı da £41,905’e ulaşmıştı. Fakat bunların pek çoğundan feragat edebileceğinizi düşünüyorum. Almanızı tavsiye edeceğimiz ekstralarsa adaptif süspansiyon ve kısıtlı görüşe sebep olan dar arka cam nedeniyle geri görüş kamerası.”

Sean Carson, Şef Eleştirmen

Hangi donanım seviyesi size uygun?

508’de de olduğu gibi Areton’da da sadece iki donanım seviyesi bulunuyor. VW’a Elegance ve R-Line versiyonlarıyla sahip olunabiliyor. Elegance bu model için giriş seviyesi anlamına gelse de yine de standart olarak LED farlar, otonom fren ve şerit takip sistemi gibi ekipmanları sunabiliyor. Ayrıca ısıtmalı deri koltuklar, otomatik klima, park sensörleri, adaptif hız sabitleyici, akıllı telefon bağlantısı sunan 8 inçlik ekrana sahip navigasyon sistemi de bulunuyor.

Elegance’a göre hesaplama yaptığımızda, £3,000’lik peşinat ve 36 aylık vadede yıllık 10,000 mil kullanımda araç için ayda £443’lük ödeme çıkıyor. Hesaplamayı aynı şartlarla R-Line için yaptığımızda aylık ödeme £456’ya çıkıyor ve bunun karşılığında daha sportif bir görünüm, 19 inçlik jantlar ile R-Line iç mekan süslemelerine sahip olunuyor. 508’de de olduğu gibi verilen ekstra karşılığında sadece görsellik alındığından çok da gerekli olduğunu düşünmüyoruz.

Bizim seçimimiz: Arteon 2,0 TSI 190 DSG Elegance

Yollarda

İkili arasından sürüş keyfi veren model Arteon olurken adaptif süspansiyon ilave konfor sağlıyor VW’nin iç mekanı 508’e göre daha kaliteli dururken ayrıca sürüş pozisyonu da ondan daha iyi. En üst donanım seviyesi sayılan R-Line tercihi ile 19 inçlik jantlar da geliyor. DSG’yi otomatikte kullandığınızda arada şaşırıyor ama manuelde çok hızlı vites değiştiriyor

Bilgi ve eğlence sistemleri

Peugeot 508

Hangi sistem navigasyon, müzik ve bağlanabilirlik açısından daha iyi?

Öne çıkan özellik: Dijital panel, geniş ekran

Hangi donanım versiyonunu seçerseniz seçin, 508’de 10 inçlik orta konsol ekranı ve 12,3 inçlik gösterge paneli standart olarak geliyor. İster Apple ister Android telefonunuz olsun, sisteme bağlamanız mümkün ki bu iyi bir şey çünkü aracın kendi arayüzü telefonunki kadar kullanışlı değil.En çok kullanılan fonksiyonlar için kısayollar atanmış ama istediğiniz bölüme giriş yaptığınızda menü karmaşasından dolayı ayar yapmanız biraz zor oluyor. Bir başka kötü özellik de klima kumandasının da dokunmatik ekran üzerinden yapılıyor olması. Her ne kadar geniş ekrana sahip olsa da, menüler arasında gezinmek gerektiğinden, gözünüzü yoldan ayırmadan ayar yapmanız mümkün değil. Arteon ile kıyasladığınızda, onun en azından bazı önemli ayarlar için ayrı düğmelere sahip olduğunu görüyoruz. Böylece gözünüzü yoldan ayırmadan ayar yapmanız mümkün.

Bu problemlere rağmen Peugeot’nun ekranı net ve modern bir görünüme sahip. Ayrıca i-Cockpit ekranı da ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri önünüze getiriyor.

Artılar ve eksiler:

Artıları

Başarılı akıllı telefon uyumluluğu, büyük ve net ekran, dijital gösterge paneli standart olarak sunuluyor

Eksileri

Dokunmatik özelliği biraz daha duyarlı olabilirmiş, klima kumandaları hayal kırıklığı, karmaşık menü kurgusu

Peugeot 508 Ekran

Geniş ekran net ve çağa uygun görünüyor. Apple ve Android bağlanabilirliği çok iyi ve uyumlu olsa da klima kumandasını dokunmatik ekrandan yapmak zorunda kalmak çok da tercih ettiğimiz bir özellik değil.

Volkswagen Arteo

Öne çıkan özellik: Dijital gösterge paneli, navigasyon, DAB

Volkswagen’in parlak ekranı parmak izlerini güzel topluyor olsa da kalan her açıdan ikili arasında en iyisi diyebiliriz. 8 inçlik ekran Peugeot’nunkinden daha küçük ama en az onun kadar modern bir görünüme sahip ve dokunma algılaması çok daha iyi. Navigasyon, Apple ve Android bağlanabilirliği, DAB radyo, bluetooth ve bağlantılı sistemler gibi özelliklerle rakibiyle başa baş mücadele edebiliyor. Ayrıca tıpkı Peugeot’nun i-Cockpit’i gibi geleneksel analog gösterge panelinin yerini alan 12,3 inçlik bir dijital gösterge paneline sahip. Arteon’da da standart olarak sunuluyor ve 508’den daha iyi diyebiliriz. Menüler arası geçişlerde animasyon gibi ilave eklentilere sahip Fransız’daki kadar gösterişli ve süslü olmasa da, olması gerektiği gibi sade ve anlaşılır. İstendiğinde opsiyonel olarak 9,2 inçlik bir ekran da sipariş edilebiliyor ama onun da fiyatı £895. Biz standart ile yetinmeyi tercih ediyoruz.

Artılar ve eksiler

Artılar

Zengin standart içerik, parlak, net, mantıklı menü yerleşimi

Eksiler

Orta konsolda biraz aşağıda konumlanmış, dışarıdan parlak ışık geldiğinde ekran okunamayabilir

Volkswagen Arteon Ekran

Arteon’un ekranı 508’e göre daha küçük olsa da en az onun kadar modern ve fonksiyonel. Sadece parlak yüzeyi nedeniyle parmak izi tutması olumsuz. Navigasyon, akıllı telefon bağlantısı ve DAB radyo standart geliyor 508’in Arteon’dan neredeyse £3,400 daha ucuz ve neredeyse aynı ekipmanları sunuyor olması gerçeği göz ardı edilemez.

Motor

Düşük devirlerde 508’in motoru sessiz ve performans testlerinde her ne kadar Arteon’un gerisinde kalsa da, yine de aracı yeterince hızlı hareket ettirebiliyor.

Şanzıman

508’de görev yapan geleneksel otomatik şanzıman yumuşak geçişlere sahip ve böylece rakibine göre daha konforlu yolculuk vaat ediyor. İyi bir uzun yol arkadaşı denilebilir.

Donanım

Peugeot’da geri görüş kamerası ve kör nokta uyarı sistemi standart olarak geliyor. Bu iki özellik Arteon’da opsiyonel.

Volkswagen Arteon

Üç yıllık kullanımın sonunda VW daha fazla değer kaybediyor olsa da bunun nedeni liste fiyatının yüksek olması. Ayrıca vergisi de 508’e göre daha fazla.

Performans

İyi tepki veren motor ve net cevap veren direksiyon sistemi VW’i biraz daha seri ve daha iyi kullanmaya imkan veriyor. Ama fark çok da büyük değil.

Menzil

Daha büyük yakıt deposu ve daha düşük tüketim, benzin almaya daha seyrek gitmenizi sağlayacaktır elbette ama toplam kullanım maliyeti açısından 508 hala daha iyi.

Tasarım

Her iki otomobil de, çerçevesiz pencerelerle vurgulanan 4 kapılı coupe görünümüne sahipler. Ancak tasarımları her ne kadar dikkat çekici olsa da, ikisinde de tasarıma bağlı olarak kullanışlılık konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Arteon’un bagajı biraz daha büyük ve iç mekanı da daha geniş olmasına rağmen 508’in de 4 yetişkinin rahatça seyahat edebileceği iç mekan genişliği sunduğunu söylemek gerekiyor. İkisinin de camları hoş görünüyor.

İç mekan

Kabin tasarımı, 508’i en fazla öne çıkartan özelliği denilebilir. Kritik noktalarda oldukça kaliteli malzeme kullanılmasına özen gösterilmiş. Kabini ikiye bölen devasa orta konsol ise, VW’deki nispeten hafif kalan tasarıma göre ayrı bir hava katıyor. Ancak Peugeot’nun küçük direksiyon simidi ile başarısız oturma pozisyonu tüm bu olumlu yönlerine gölge düşürüyor. Ayrıca VW’in nispeten daha sıkıcı iç mekanı, daha kaliteli bir his uyandırıyor. Yine de 508’in Arteon için önemli ve iyi bir rakip olduğunu söylemekte yarar var.

Sonuç:  Peugeot 508 1’inci

Çok az bir farkla da olsa galip gelmesindeki başlıca nedenler daha iyi donanım sunması, daha uygun fiyata satın alınabilmesi ve kullanım maliyetinin daha ucuz olması diyebiliriz. Ayrıca Fransız otomobili kullanmak daha konforlu ve tok. Bu yönleriyle kendini birinci sıraya atabiliyor. 508 neredeyse Arteon kadar kullanışlı ve üstelik daha düşük maliyetlerle. Otomatik şanzımanı da PureTech 180 benzinli motorla çok uyumlu ve sessiz çalışıyor.

Volkswagen Arteon  2’nci

Sürüş özellikleri daha iyi olan Areton Peugeot’dan daha konforlu, daha geniş iç mekana sahip ve Paugeot’dan daha hızlı. Ama sadece biraz. Bu sınıftaki otomobiller için ilk alım fiyatı ve kullanım maliyetleri önemli bir kriter ve burada Fransız rakibine boyun eğmek zorunda kalıyor. Genel anlamda daha iyi bir otomobil olduğu söylenebilse de fiyatı ve bunun karşılığında daha az donanım sunması onu rakibinin gerisine itiyor.

Audi e-tron GT

Üretim tarihi belli oldu: e-tron GT

4×4 Dünyası ATV Challenge başlıyor