Volkswagen, bundan 15 yıl önce, çift kavramalı DSG şanzımanı tanıtmıştı. Bu vites sistemi o zamanlar devrimsel nitelikte bir gelişmeydi. Kendinden önceki diğer otomatik şanzımanlardan daha ekonomik ve sportif olan DSG, özellikle kompakt sınıftaki otomobiller için, vites sistemini toptan değiştirmişti. 2003 yılında ortaya çıkan bu yeni şanzıman sistemi ise, düz vitesten daha hızlı geçişler sağlayabiliyordu.
ABD ve Avrupa, birkaç yıl öncesine kadar iki farklı “şanzıman dünyası”ydı. Otomatik vites, uzun yıllardır özellikle Kuzey Amerika’da tercih edilen bir şanzıman sistemi. Avrupa’da ise durum çok daha farklıydı. Otomobillerin yalnızca yüzde 14’lük diliminde otomatik vitese rastlanıyordu. Bu otomobiller de genelde daha pahalı modeller olarak karşımıza çıkıyordu. Düz vites daha ekonomik ve daha sportif olduğu için çoğu sürücü bu şanzıman sistemini tercih ediyordu. Hatta Volkswagen Golf model araçlarının yüzde 90’lık kısmını yine düz şanzıman ile üretiyordu.
Markada ilk defa otomatik şanzıman, 2003 yılında 240 Hp gücündeki Golf R32 modelde 6 ileri DSG şanzıman seçeneği ile sunularak tanıtılmıştı. Yeni tip olan bu şanzıman sistemi, standart otomatik vitesten yüzde 20 daha ekonomik bir yolculuk sunuyordu. Bu da şanzıman sistemlerinde büyük bir değişim anlamına geliyordu.
2018 yılına geldiğimizde bugün, DSG şanzıman Golf modellerin yüzde 40’tan fazlasında bulunuyor. Polo modellerinin ise yüzde 30’unda. Tiguan Allspace modelinde bu oran yüzde 90 iken, Passat modellerinde yüzde 70’e yükseliyor. Modellere bağlı olarak da sistem 6 ya da 7 ileri olarak değişiyor. 6 ileri DSG, elektrikli Golf GTE1 ve Passat GTE2 modelleri için elektrikli motor ile entegre edildi.
Şanzıman sistemi sürekli olarak geliştirilmeye devam ediyor. İleride sistemin daha fazla yakıt tasarrufu sağlaması da hedefler arasında yer alıyor.
Çift kavramalı şanzımanlar, çok iyi bir vites değiştirme performansı sunarken, çekiş gücünde minimum kayıp sağlıyor. DSG sistem, sürüş sırasında çok iyi zamanlama ile vites geçişi sağladığı için yakıt tasarrufu konusunda oldukça başarılı. Bu nedenle çift kavramalı şanzımanlar, hibrid otomobiller için de en uygun şanzıman sistemi olarak karşımıza çıkıyor.